In de pers hebt u ongetwijfeld gelezen over het reanimatieproject voor een “Hartveilige gemeente Utrechtse Heuvelrug.”

Dit project is begonnen door een initiatief van de EHBO vereniging Maarn-Maarsbergen samen met de Lions club. Mede door het Rode Kruis Utrechtse Heuvelrug komt dit project nu in alle dorpen van onze gemeente.

In Leersum wordt daar hart aan gewerkt.
Roel Zaaijer en Heleen Loef zijn hier druk mee bezig.

Snelle hulp: Dagelijks krijgen 300 mensen een hartstilstand. Omdat in zo’n geval elke seconde telt, is het belangrijk dat reanimatie zo snel mogelijk kan worden opgestart. Burgers kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Om dit mogelijk te maken alarmeert de RAVU (Regionale Ambulance Voorziening provincie Utrecht) sinds 2013 ook burgers bij een reanimatie.

Samen met de Stichting HartslagNu. Is een gezamenlijk systeem opgezet waarmee burgers kunnen worden ingezet die hulp willen en kunnen bieden in geval van een reanimatie.

Hoe werkt het: Zodra de meldkamer een bericht krijgt voor een reanimatie, worden er behalve 2 ambulances ook een aantal vrijwilligers in een straal van zo’n 500 meter van het slachtoffer opgeroepen om te gaan reanimeren en/of de dichtstbijzijnde AED te halen. Op deze manier komt de hulp snel op gang immers elke seconde telt.

Deze vrijwilligers zijn uiteraard in het bezit van een geldig reanimatiediploma en hebben zich aangemeld bij de Stichting HartslagNu. Dit gebeurt met een speciaal volledig geautomatiseerd alarmeringssysteem en hierdoor kan men veel eerder de reanimatie starten.

Zodra de verpleegkundigen van de ambulance arriveren zullen ze vragen nog even door te gaan totdat zij klaar zijn om de reanimatie over te nemen.

Heeft u geen geldig reanimatie diploma, geef je dan op voor een reanimatie/ AED cursus.

De AED’s: Zodra alle financiële middelen er zijn komen er in Leersum op 4 plaatsen een AED die 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar zijn. Bovendien zullen er een aantal AED’s beperkte uren bereikbaar zijn.

Iedereen kan zich aanmelden door het invullen van het inschrijfformulier op www.hartveiligleersum.nl  

Hier staat ook de nodige informatie voor Leersum.

Voor Doorn zie www.hartveiligdoorn.nl en voor Amerongenwww.hartveiligamerongen.nl                                                             

Kijk voor meer informatie op www.hartslagnu.nl

5 + 3 =